Cum mi se schimbă corpul?

Este cât se poate de firesc! Nu trebuie să te jenezi

Sânii şi şoldurile, părul pubian şi petele… Este uşor să conştientizezi schimbările prin care trece corpul tău. Dar gândeşte-te: toată lumea trece prin aceleaşi lucruri, chiar şi băieţii, în felul lor. Schimbările pe care începi să le vezi sunt complet normale şi afectează fiecare fată în perioada adolescenţei, începând în jurul vârstei de 9 ani şi continuând pe întreaga perioadă a adolescenţei. Fac parte dintr-un proces cât se poate de natural de creştere, deci nu e cazul să te jenezi, absolut deloc!

Să trecem la lucrurile importante.

Ce transformări ale corpului tău ai observat deja? Ai crescut brusc? A început să îţi crească părul pubian, la axilă şi pe picioare? Au început să îţi crească sânii? Observi uneori o scurgere albă pe lenjeria intimă? Toate acestea sunt lucruri fireşti: fac parte din pubertate – uimitoarele schimbări care au loc atunci când te transformi din fetiţă în femeie!

Urmăreşte animaţia pentru a vedea cum ţi se transformă corpul în timpul pubertăţii! Poţi face clic şi direct pe litere pentru a merge la ceva care te interesează.

 

 

 

 

 

 

Nu suntem toate la fel

Eşti exact aşa cum eşti, iar în timpul pubertăţii fetele au experienţe diferite. În cazul unora dintre ele, transformările corporale apar deja în jurul vârstei de opt ani, pe când altele trebuie să aştepte până la a 12-a aniversare. Unele dintre prietenele tale se vor dezvolta mai târziu sau mai devreme decât tine, dar nu trebuie să îţi faci griji, pentru că suntem diferite. Cu siguranţă, vor trece prin aceleaşi stări ca şi tine.

Ilustraţia de mai jos prezintă în linii mari prin ce trec fetele în timpul pubertăţii. După cum poţi observa, prima menstruaţie se instalează târziu în timpul pubertăţii. Înainte de a ajunge acolo, în general, se dezvoltă sânii şi apare părul pubian, vei observa scurgeri albe şi vei avea un puseu de creştere. În jurul vârstei de 17 ani, corpul tău este complet dezvoltat. Este perfect normal ca fiecare fată să aibă propriile forme feminine – eşti ceea ce eşti.

Ilustrație grafică care prezintă în linii mari prin ce trec fetele în timpul pubertăţii.
 

Adevărul despre dimensiunea sânilor

Fiecare fată este diferită, iar acesta nu este un lucru rău! Dimensiunea şi forma sânilor nu influenţează modul în care funcţionează. De exemplu, sânii mai mari sau mai mici pot produce la fel de bine lapte pentru alăptarea bebeluşilor.

Uneori, un sân creşte mai repede decât celălalt în timpul pubertăţii. Nu este cazul să intri în panică! În general, se uniformizează de la sine - mai mult sau mai puţin, însă rareori diferenţa dintre cei doi sâni este vizibilă, iar acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze.